Teknologi-revolusjon

Utviklingen av ny teknologi skjer stadig raskere, men får vi tatt i bruk teknologien?

ØysteinHerland_24De fleste av oss er enige i at det foregår en teknologirevolusjon i samfunnet rundt oss.  Dette gjelder i mange bransjer, og naturligvis også i bilindustrien.

Utvikling av miljøvennlig teknologi for å redusere utslipp fra personbiltrafikk skjer hurtig. Drivstofforbruket på nye diesel- og bensinmotorer er nå på et mye lavere nivå enn vi trodde var mulig bare for noen få år siden.

Norge på topp i salg av elektriske biler

I europeisk sammenheng er salget av elektriske biler i Norge på topp, og vi ser også at salget av Plug In Hybrider er økende, selv om norske bilavgifter gir denne teknologien begrenset «drahjelp». Spørsmålet jeg stiller er om det er en risiko for at dette fører til at vi mister fokus på annen svært viktig teknologiutvikling som foregår innen bilindustrien. Svaret mitt er et klart og tydelig ja! La meg gi noen konkrete eksempler på hva som skjer innen teknologiutvikling: 

Platooning

Vi i Volvo har sammen med noen utvalgte samarbeidspartnere arbeidet en tid med et utrolig spennende prosjekt, kalt Sartre.  I prosjektet ser vi på muligheten for å bygge opp sikre «biltog» – på fagspråket kalt Platooning. I prosjektet knytter biler seg opp til en førerbil på motorveien, og kan deretter kjøre både mer miljøvennlig og sikkert, og dessuten benytte kjøretiden til andre gjøremål. Hvordan systemet fungerer, ser du på denne lille filmsnutten:

Støttesystemer for sjåføren

Sikkerhetssystemer som støtter føreren er et annet område i rivende utvikling. ESP (Elektronisk stabilitetskontroll) er i dag standard på de aller fleste bilmerker. I Volvo har vi tattbegrepet støttesystemer et langt stykke videre. City Safety er et eksempel på dette, og som jeg også har skrevet om tidligere i bloggen. Imidlertid er det et annet system som kanskje er mindre kjent, men ikke mindre viktig. Lane Keeping Aid er et system vi først lanserte på vår nye Volvo V40 og Volvo V40 Cross Country.

Lane Keeping Aid 

Lane Keeping Aid er et system som automatisk kan korrigere rattet for deg om du er uoppmerksom og drifter ut fra din del av kjørebanen. På denne lille videoen ser du hvordan dette systemet fungerer:

Road Sign Information

Et annet smart system vi har utviklet i Volvo er Road Sign Information, et system som gjenkjenner trafikkskilt og viser skiltet på bilens instrumentbord.  Glemte du hva som sto på skiltet, husker bilen dette for deg inntil et nytt skilt dukker opp. Dette systemet har vi hatt i noen av våre modeller en stund, men er nå videreutviklet i våre nye Volvo V40 modeller. Her ser du det enkle prinsippet for hvordan systemet virker:

Active high beam control

I våre nye 2014 modeller lanserer vi nå et ytterst spennende system.  Systemet er automatisk styring av bilens lys, neddimming for møtende biler eller biler du når igjen. Ja, du kan helt enkelt bare konsentrere deg om kjøringen, så tar teknologien seg av resten. Det kanskje aller viktigste er at du med dette systemet, kjører sikrere i den mørketiden vi nå går inn i fordi systemet lyser bedre opp rundt møtende biler eller biler du når igjen. Se på denne lille filmen hvorfor denne teknologien gir deg bedre sikkerhet:

Utover de få enkle eksempler jeg viser til her, arbeider vi med nye systemer under fellesbetegnelsen INTELLISAFE. Her finnes systemer som du vil finne i våre biler de kommende år, inklusive kommunikasjon mellom biler og kommunikasjon mellom biler og vei og andre infrastrukturer. Utfordringene jeg ser er at med den langsomme utskiftningen av den norske bilpark, vil det ta mange mange år før denne type systemer fra oss og fra andre bilprodusenter finnes utbredt i den norske bilparken. 

Utviklingen av ny sikkerhetsteknologi er svært viktig, men den må også tas i bruk av flest mulig – også i Norge! 

 Skal vi sammen utfordre norske myndigheter på dette?

3 kommentarer til «Teknologi-revolusjon»

 1. Hei

  Jeg har 2013 modell av V60 med auto dimming av fjernlyset. Kan man får Active high beam control som oppgradering eller etter montering?

  1. Hei,
   Takk for spørsmål på bloggen min.
   Jeg har undersøkt saken din og dessverre, dette kan ikke oppgraderes, jeg beklager det. Om du har andre spørsmål knyttet til bilen din kan du også henvende deg til vårt kundesenter, kundestr@volvocars.com

   Med vennlig hilsen
   Øystein

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *