Fartsblinde medier

For et par uker siden så jeg kanskje et av de tydeligste tilfeller av fartsblindhet jeg har sett i media på lenge.

ØysteinHerland_08Den tabloide overskriften «Oppgir for lavt forbruk mot bedre vitende – kollektivt selvbedrag?» er en påstand som fra min side umulig kan stå uimotsagt.

I dag er det slik at europeiske myndigheter har satt krav til utslipp fra personbiler fra 2020. Dette er et krav som alle bilprodusenter tar på største alvor, og som teknologiutviklingen er rettet mot. Det finnes dessuten offisielle målemetoder som produsenter skal måle etter for å sikre at utslippskravene nåes. Fra en del hold har det i det siste vært reist spørsmål om disse målemetodene gjenspeiler en normal daglig bruk av bilene.

Dette kan sikkert diskuteres, men det blir feil å kritisere bilprodusentenes rapportering mot målemetodene, når det er målemetodene man er uenige i og setter spørsmålstegn ved.

Vi velger imidlertid å fortsette vårt arbeid for lavere utslipp og avstemmer dette mot de vedtatte målemetoder. Om målemetodene endres, ja da endrer vi naturligvis også måten å måle på.

Begrenset teknologi-innsikt?

En av nettavisene refererte også til at testing har vist store avvik i forbruk. For meg blir det som å kjøpe en av dagens smarttelefoner og etter en tids bruk uten lading klage over at telefonen ikke fungerer. Man kan ikke forvente at produktet beholder sine egenskaper om det ikke brukes slik produsentene beskriver.

Vi kunne også la oss forundre over at vi i media kan lese at ladbare hybrider blir miljøsvin om de ikke lades. Jeg velger å tro at et slikt utsagn følger av begrenset innsikt om ny teknologi.

Den moderne hybridteknologien er slik at den også tar opp bevegelses- eller retardasjonsenergi og gjør den om til elektrisk energi. Denne formen for «energivinning» overskrider langt energier som kreves for å forflytte ekstra vekt for batterier. Opplagt og innlysende for oss i bransjen, kanskje ikke fra et journalistisk ståsted.

Jeg håper derfor at denne formen for debatt ikke kaster skygge over det som skal og må være fokus – hvordan vi skal oppnå reduserte utslipp fra personbiltrafikk og virkemidlene for å oppnå dette.

Øystein

6 kommentarer til «Fartsblinde medier»

 1. Jeg opplever det motsatte med min V70 D5 185 hk 2006 mod. Den har nå passert 220000 km og går fint ned mot 0,4 tallet på langkjøring. Rekorden er 0,42 med full bil inkl bagasje. Jeg har de to siste årene bygd hytte og kjører mye med tilhenger opp mot 7-800 kg. Hytta ligger på 350 moh og jeg kjører 21 mil over 2 fjelloverganger på 500 og 600 moh. Maks forbruk med hengeren har da vært 0,78. Det er nesten ikke til å tro. Kombinasjonen 185 hk og 6 gir manuell kasse er suveren og bruker langt mindre enn oppgitt forbruk.
  Mva Arne Roger Halvorsen

  1. Hei Arne Roger og takk for tilbakemelding på bloggen min !

   Veldig hyggelig å høre deg bekrefte det jeg ønsker å rette søkelyset på. Da er slike tilbakemeldinger meget bra og viktig og bidrar til å få rett fokus i debatten.

   Igjen takk for tilbakemelding og ikke minst lykke til videre med din V70, la meg høre fra deg igjen om det er noe jeg kan svare på eller bistå med

   Med vennlig hilsen

   Øystein

 2. jeg har en XC 60 2014 mod.På den er det 70 liters tank,og en 163 hk i den.I fjor kjørte jeg hjemmefra å opp til sandnessjøen,det er 110 mil.fylte ikke noe før jeg kom dit.Det ble nesten 300mil til sammen,før jeg kom hjem,da hadde jeg fylt diesel 2 ganger på turen.Så jeg er MEGET fornøyd med denne bilen.

  1. Hei Arne Willy!
   Takk for tilbakemelding på bloggen min, det setter jeg stor pris på.
   Det er dette som motiverer oss til å fortsette for hele tiden å forbedre oss både innenfor miljø og sikkerhet.
   Jeg er glad du er fornøyd med bilen din og jeg hører gjerne fra deg om det er andre saker vi kan diskutere eller som jeg kan bistå med

   God pinse!

   Med vennlig hilsen

   Øystein

 3. Det er ogsa grunn til a minne om at politiet, journalister og tilfeldige vitner er fartsblinde. Det er alt for mange eksempler pa uttalelser av typen “syklisten kom i stor fart” , nar det viser seg at syklisten har holdt en ganske moderat fart. Toppen av idioti nar det gjelder fartsmobbing av syklister, er det nok Kamikaze-Boes etterfolger i Bergen,

  1. Hei Jeremy,
   Takk for innlegg på bloggen min, men jeg ser du er litt oppbrakt rundt en rekke ting og denne debatten egner seg kanskje ikke så godt på denne type blogg
   Med vennlig hilsen og ønske om en god sommer! Øystein

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *