Bilbransjens samfunnsregnskap

Bilimportørenes Landsforening (B.I.L.), som nettopp feiret sitt 100 års jubileum, har i noen år utgitt dokumentet ” Bilbransjens Samfunnsregnskap”

ØysteinHerland_222Som engasjert bilbransje-person har jeg ved noen anledninger brukt data fra dokumentet i presentasjoner og innlegg jeg har holdt. Bilbransjens samfunnsregnskap var faktisk også et av mine aller første blogg innlegg.

Nå foreligger det en oppdatert versjon basert på ferske data, og jeg finner den både spennende og fascinerende om en bransje som for mange er en godt bevart” hemmelighet”.

Visste du for eksempel at:

 • Googler du ordet bil får du 205 millioner treff, til sammenligning gir ordet politikk 8 millioner treff.
 • Den globale bilindustrien omsetter for 15.000 milliarder kroner i året. Hadde bilindustrien vært et” land” ville det vært verdens 6. største økonomi.
 • Bilbransjen i Norge omsetter for 191 milliarder i året og betaler over 22 milliarder i lønn.
 • Til sammenligning er Bilbransjen omsetning på 191 milliarder like mye som store bedrifter som NorgesGruppen, Storebrand, Orkla, Marine Harvest og Schibsted har til sammen.
 • Bilbransjen sysselsetter i overkant av 45.000 personer. Det er flere enn det bor i Ålesund eller Bodø og det er flere arbeidstakere i bransjen enn det er arbeidstakere i Tromsø.
 • De årlige bilavgiftene (engangsavgift, årsavgift, vektårsavgift, veibruksavgift og CO2 avgift) utgjør i underkant av 50 milliarder i året. I tillegg kommer ca. 9 milliarder i bompengeavgifter.

Bilavgiftene på 50 milliarder i året kan for eksempel finansiere:

 • Samtlige sykehjemsplasser i Norge (35.000 heldøgns plasser)
 • Omtrent en tredjedel av Norges sykehusutgifter
 • Mer enn hele forsvarsbudsjettet
 • En tredjedel av kommune og fylkesbudsjettet

 Skulle du ønske å lese dokumentet i sin helhet, finner du det her!

Med vennlig hilsen, Øystein

8 kommentarer til «Bilbransjens samfunnsregnskap»

 1. Hei. Skulle skifte batteri i nøkkelen til min v 70 var svakt batteri før jeg leverte den på kundemotak.
  Da jeg fikk den igjen virket den ikke i det hele tatt.
  De sa at det kunne skje at nøkkelen blei ødelagt når batteriet skulle skiftes.
  Så jeg må kjøpe en ny til flere tusen.
  Er dette normalt / fakta ?

  1. Hei Viggo,

   Takk for spørsmål på bloggen din.
   Dette synes jeg høres litt spesielt ut og jeg har ikke hørt om dette før. Det er klart at nøklene, om det ikke er skadet fra før, skal bli ødelagt når det byttes batteri.
   Jeg håper du har vært på et Volvo-verksted slik at vi kan få ordnet opp for deg.

   Jeg ber deg derfor kontakte forhandleren og be de ordne opp. Skulle det by på problemer tar du kontakt med oss på vårt kundesenter, kundestr@volvocars.com

   Med vennlig hilsen
   Øystein

 2. God dagen,
  jeg har 2 spørsmål. Volvo XC70 forsvinner.
  1.)Bygger dere i 2016 VolvoXC70 i Taxiversjonen. Hvis ikke finnes da noe nye biler med disse forsterkende deler som batterie, fjæring, plugger, etc hos forhandlerne?
  2.) Om man kjøper en ny privatbil med taxigaranti er da likevel alle forsterkende delene inne i garantien for 36mnd/300000km
  Takk

  1. Hei Ewald,

   Takk for spørsmål på bloggen min
   Siste XC70 ble bygget for en tid siden og det som finnes i dag av biler er ute hos forhandlerne. Taxi-garantien gjelder bare for biler som er kjøp og brukes som taxi-biler.
   Skulle du være interessert i å kjøpe en XC70 vil jeg be deg om å ta kontakt med den forhandleren du ønsker å kjøpe bilen hos. Om de ikke har noen nye biler på lager, kan de søke i hele forhandlernettet for deg og se hvor det eventuelt finnes en slik bil.
   Skulle det være aktuelt, håper at vi lykkes å finne en slik bil til deg

   Med vennlig hilsen

   Øystein

  1. Hei Bjørnar,
   Takk for spørsmål på bloggen min.

   Dessverre kan jeg ikke svare deg helt sikkert på dette ut fra at det kommer an må hvilke barneseter det er og hvilken alder setene er for. For at du skal få et riktig svar på dette må jeg derfor be deg om at du tar kontakt med en av våre forhandlere om dette. Alle våre forhandlere har en spesialist på barneseter som har gjennomgått spesiell opplæring på barnesikkerhet. Jeg er derfor sikker på at du kan få kyndig hjelp der.
   Med vennlig hilsen

   Øystein

 3. Hei Jeg har spurt deg tidligere om når jeg kan få oppgradert mln radio til DAB på XC 70. Har ikke sett noe svar ennå. Dette må du prioritere snart!!!!!

  1. Hei Per Kristian og Godt Nyttår!
   Beklager at spørsmålet ditt ble fanget I et Spam-filter her hos meg, derfor sen respons 🙂
   Kan du være snill å sende bildata til kundesenter@volvocars.com så gir de raskt svar på dette, jeg er nokså sikker på at løsningen finnes nå.
   Med vennlig hilsen
   Øystein

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *