Selvkjørende biler

I 2017 kjører de første 100 bilene på veier rundt Gøteborg. I” førersetet” sitter helt vanlige mennesker som deg og meg, men vi kjører ikke selv – det gjør teknologien for oss.

selvkjorende-biler-volvo-2017For noen år siden ville mange si at selvkjørende biler var en futuristisk tanke som vanskelig lot seg realisere. Nå har vi imidlertid kommet dit at de de første bilene er på veien i nær fremtid.

Vi i Volvo er verdensledende på dette området, og noen ganger får jeg spørsmålet om hvorfor dette er noe vi prioriterer. Svaret er enkelt. Vi i Volvo ønsker å utvikle biler som ikke kolliderer. En mellomstasjon er vår nullvisjon 2020 «Ingen hardt skadd eller forulykket i en ny Volvo etter 2020», men på litt lengre sikt: Biler som ikke kolliderer.

Feil strategi å dele ansvaret med «fører»

For å klare det må vi ta i bruk helt ny teknologi, ja vi må gjøre bilen selvkjørende og minimere sjansen for at det gjøres menneskelige feil. Derfor har Volvo som bilprodusent også sagt klart fra at det er vårt ansvar at denne fremtidsteknologien fungerer som den skal. Vi mener at dette er vårt ansvar. Andre er mere tvetydige, og snakker om et delt ansvar med ”fører”. Det mener vi er en feil strategi!

Vi ser dessuten at, i tillegg til at biler ikke kolliderer, denne fremtidens mobilitet vil være både grønnere og ha en lavere samfunnskostnad gjennom at dagens infrastruktur – les veier- utnyttes på en smartere og mere effektiv måte. Derfor har selvkjørende biler en svært viktig samfunnsrolle i fremtiden.

Og så må vi naturligvis ha kjøreregler. Det var derfor svært hyggelig å lese at vår samferdselsminister har satt kjøreregler for selvkjørende biler på sin agenda. Gjennom et slikt engasjement og samarbeid med bransjen kan vi oppnå bedre sikkerhet og miljø enn vi for få år siden ikke trodde var mulig.

Vi går en spennende fremtid i møte!

Med vennlig hilsen, Øystein

12 kommentarer til «Selvkjørende biler»

  1. Hei Ragnar,
   Takk for spørsmålet ditt.
   Nå er hemmeligheten ute og vår nye Volvo S90 ble første gang vist i Gøteborg i forrige uke.
   Det er denne bilen som er vår «nye S80»
   Lanseringen skjer i Norge på forsommeren neste år, og de første bilene kommer rett over sommeren

   Du kan lese mye informasjon om denne bilen på våre sosiale media

   Med vennlig hilsen

   Øystein

  1. Hei Rune,
   Takk for kommentar på bloggen min.
   Litt leit at du ikke synes dette er noe nytt og jeg er nok ikke helt enig med deg. Det er mange bilprodusenter og andre som arbeider med selvkjørende biler.
   Vi i Volvo, er verdensledende på dette gjennom at det allerede i 2017 vil være hundre biler kjørende rundt i Gøteborg, uten bidrag fra en fører. Det er «vanlige» Volvo-biler tilhørende vanlige kunder som blir valgt til å delta i dette prosjektet. Etter hvert som premieren nærmere seg vil jeg publisere mere detaljer.
   Les gjerne også på våre hjemmesider om hva vi gjør på dette området

   Med vennlig hilsen Øystein

 1. Hei Øystein,
  Det er ikke meningen å starte noen polemikk her, men internasjonalt synes bransjen å enes om at Mercedes-Benz er ledende på autonom kjøring-teknologi. Og utenfor bransjen er det mange som nevner aktører som Google og Uber. For øvrig anerkjenner Mercedes selv at man ikke har vært gode nok til å kommunisere egne bragder på feltet, som nevnt i denne artikkelen fra Automotive News 22.november i år: http://www.autonews.com/article/20151122/OEM06/311239956/german-auto-firms-try-to-nurture-silicon-valley-boldness.

  Heretter lover jeg å bli flinkere til å fortelle Norge hva vi gjør innen dette feltet, men inntil da: Hvor finnes dokumentasjonen som understøtter at Volvo er verdensledende på selvkjørende biler?

  Ha for øvrig en god lørdag og takk for interessant blogg.

  1. Hei Christoffer,
   Du finner mye informasjon på våre hjemmesider, nasjonalt og internasjonalt.
   Vi er nok lengere fremme enn de fleste og 100 biler kjører på svenske veier i 2017, mulig du har kommunisert noe lignende men det har jeg I så fall mistet 🙂

   Med vennlig hilsen
   Øystein

 2. Hei igjen Øystein, takk for at du modererte begrepsbruken fra «verdensledende» til «blant de beste». Da er vi enige.
  God mandag,
  Christoffer

 3. Hei Øystein!
  Hvordan blir det med KJØREGLEDE når bilene skal kjøre selv? Har akkurat kjøpt med en V60 D6 med 285hk. Koser meg bak rattet og spesielt ut av svinger. 🙂 – Frykter at dette blir borte hvis bilene skal kjøre selv.
  vennlig hilsen,
  Jørgen

  1. Hei Jørgen !

   Gratulerer med et ny bil !
   Jeg tror at med fremtidens teknologi så bli bilkjøringen bare mere og mere spennende og jeg tror på ingen måte kjøregleden forsvinner. Du og jeg kjører nå samme type bil og vi må vel koste på oss å kunne si at vi kjører noe av det heftigste i markedet akkurat nå.
   Lykke til videre !

   Med vennlig hilsen
   Øystein

 4. Hei navnebror!

  Takk for fin blogg. Selvkjørende biler reiser vel noen etiske dilemmaer også. Risikerer man at den ofrer sin egen «fører» i en gitt farlig situasjon – for å unngå at langt flere personer blir drept?

  Vennlig hilsen
  Øystein (XC70 2014)

  1. Hei Øystein,
   Takk for innspill,
   Ja, selvkjørende biler reiser mange forhold som må diskuteres og løses, herunder etiske valg og retningslinjer. Det er dog, slik vi ser det, lite trolig at teknologien alene vil ta de etiske valgene for oss. De må vi ta nå og også trolig i fremtiden.
   Nettopp derfor er diskusjonen rundt selvkjørende biler så viktig og det er avgjørende at også våre myndigheter sammen med oss som bilprodusenter, kommer frem til de rammer og det regelverk, selvkjørende biler skal operere innenfor

   Med vennlig hilsen
   Din navnebror – Øystein 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *